SKŁADNIKI

2 szklanki pulpy marchewkowej (wcześniej wyciśnij sok z około 10-12 młodych marchewek)
200 g mąki
2 jajka
70 g cukru białego
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki kefiru
2 garście posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki cynamonu
Krem:
100 g cukru pudru
130 g masła
250 g mascarpone
troszkę pasty waniliowej
troszkę otartej skórki pomarańczy


WYKONANIE

Jajka ubij mikserem, jak już powstanie piana, dodaj cukier i znów ubij. Mąkę wymieszaj z sodą i cynamonem i dodaj do jajek, mieszaj mikserem. Dodaj olej, mieszaj mikserem, dodaj kefir i znów zamieszaj. Dodaj marchewkę, orzechy i wymieszaj łopatką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę i piec w 180 stopniach przez 50 minut.
Krem:
Masło utrzyj z cukrem pudrem, aż otrzymasz puszystą masę. Następnie, łyżka po łyżce, dodawaj mascarpone. Dodaj pastę waniliową i skórkę, wymieszaj. Po ostygnięciu, ciasto przekrój wzdłuż i przełóż masą.

Kuvings Polska